Hoe weet u of een stof brandvertragend is?

Brandvertragende stoffen

Stoffabrikanten zijn niet verplicht hun stoffen te testen op brandvertraging – ze hoeven alleen te verklaren dat ze voldoen aan bepaalde normen voor brandbaarheid. Daarom moet u het zien als een kwaliteitskenmerk, niet als een veiligheidskenmerk. U moet er ook over nadenken of uw nieuwe kleding of woninginrichting vlamvertragend moet zijn. Brandvertragende stoffen is een optioneel kenmerk dat ten koste gaat van duurzaamheid en ademend vermogen en gewicht toevoegt. Sommige stoffen zijn ontworpen met strakke weefstructuren, die lucht en vocht in de stof opvangen, waardoor ze bestand zijn tegen breuk en u comfortabel blijft in warme of vochtige omstandigheden. Andere hebben gaten in de vezels zodat de lucht sneller ontsnapt. Aan de andere kant van het spectrum staan stoffen zonder structuur, zoals natuurlijke wol of katoen, die vocht door hun eigen poriën afgeven als ze nat worden. Hoewel het gebruik van ongestructureerde stoffen enkele voordelen heeft, worden ze meestal niet zo zorgvuldig gemaakt als gestructureerde stoffen, waardoor ze na verloop van tijd minder duurzaam zijn dan hun gestructureerde tegenhangers.

Wat is vlamvertragend?

Een vlamvertrager is een chemische behandeling die wordt gebruikt bij de productie van veel kledingstoffen en bekledingsstoffen voor autostoelen, meubels en recreatievoertuigen. De behandeling wordt toegepast op de vezels om de verbrandingssnelheid, die verantwoordelijk is voor het vrijkomen van brandbare gassen, te vertragen. Deze behandeling wordt niet toegepast op alle materialen, maar alleen op die van polyester, nylon of andere materialen die zeer gevoelig zijn voor verbranding.

Hoe weet u of een stof vlamvertragend is?

Brandvertragende middelen worden meestal op stofetiketten aangeduid als "FR/AR" of "FR/UP". Als het kledingstuk van een brandvertragende stof is gemaakt, staat dat op het etiket. Op het label staat ook een brandtestgrafiek die de brandwerendheid van de stof aangeeft. Het getal naast de naam van de stof op de tabel is het percentage van de stof dat een brandtest kan doorstaan. Om de weerstand van een stof te testen, moet u een stuk stof in een laboratoriumomgeving verbranden. U verbrandt de stof bij temperaturen die een brand simuleren. De weerstand van de stof tegen een vlam wordt gemeten aan de hand van de tijd die de stof nodig heeft om te branden.

Wanneer moet je brandvertragende kleding dragen?

U moet vlamvertragende kleding dragen als u gaat wandelen of kamperen bij warm weer, of als u werkt in een dakbedekking- of bouwomgeving. U moet ook vlamvertragende kleding dragen als u uw eigen groenten kweekt, barbecuet, aan houtbewerking doet of gereedschap gebruikt dat vonken veroorzaakt.

Conclusie

Brandvertragers zijn niet ontworpen om brand te voorkomen. Ze zijn ontworpen om de verbrandingssnelheid te vertragen, dat is de snelheid waarmee een materiaal brandt. Als een brand klein genoeg is, brandt het vuur uit voordat de vlam de stof bereikt. Als de stof echter niet vlamwerend is, zal de stof verbranden en ontstaan er giftige dampen en rook.